"Comfort food" denince akla, hemen onun adı gelir: Mac 'n Cheese.
Türkiye'de rendelenmeye uygun kalıplar halinde değil de yalnızca dilimlenmiş ve daha çok kaşara benzeyen versiyonları satılan Cheddar peynirinin bu tarifte oynadığı rolün ehemmiyetini hafife almışım. Kaşar, Parmesan, Edam ve Gouda peynirleriyle denediğim Mac and Cheese'lerden hiçbir sonuç alamıyor, aradığım o ooey, gooey adeta yalnızca erimiş peynirden oluşan yoğun sosu yakalayamıyordum.
Derken günlerden bir gün, Kıbrıs'tan dönerken havaalanında gözüme turuncu bir şey ilişti.
O an düşündüğüm tek şey eve döner dönmez Macaroni and Cheese sayfasını tekrar açacağımdı.
---------------------------------------
Mac 'n Cheese recipe adapted from the one and only Pioneer Woman.
Malzemeler / Ingredients:
- 4 kap bukle makarna / 4 cups elbow macaroni
- 1 çırpılmış yumurta / 1 egg, beaten
- 1/4 kap (4 yk) tereyağ / 1/4 cup butter
- 1/4 kap (4yk) un / 1/4 cup flour
- 2 1/2 kap (500 ml) süt / 2 1/2 cups milk
- 1 çay kaşığı hardal / 1 teaspoon dry mustard
- 2 kap Cheddar / 2 cups Cheddar
- 1 kap Parmesan / 1 cup Parmesan
- tuz, karabiber / salt, pepper
- 2 kap ufalanmış bayat ekmek / 2 cups breadcrumbs
- 1/2 kap Parmesan / 1/2 cup Parmesan
- 1 sarımsak / 1 garlic
- 1/4 kap zeytinyağ / 1/4 cup evoo
Makarnamızı tanıyarak başlayalım. Mac n Cheese için kullanılan yegane makarna "elbow" dedikleri bu türdür. Önceki Mac n Cheese denemelerimden elimde kalan bu fotoğraf malesef bu tarifte kullanacağım makarnayı yansıtmıyor. Elimdeki tek uygun makarna Barilla Mini Midye'ydi. Siz isterseniz arayıp doğru türü bulun, isterseniz elinizdeki ufak kesim makarnalardan birini kullanın.
Bir yumurtayı ufak bir kaseye kırıp çırparak başlıyoruz.
Crack one egg in a small bowl and whisk.
Şimdi her beyaz sosun temeli olan "roux" hazırlığına geçelim. 4 yemek kaşığı tereyağını orta kısık ateşte eritiyoruz, aynı oranda unu ekleyip 5 dakika kahverengileşmesine izin vermeden çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırarak kavuruyoruz.
Let's prepare the roux. Melt 4 tbs butter on med low heat, add in the same amount of flour, cook for 5 minutes, whisking constantly Don't let it brown!
2,5 kap oda sıcaklığındaki sütü yavaş yavaş tencereye ekleyip çırpıcıyla sürekli karıştırmaya devam ediyoruz. Tam bu sırada makarnanızı haşlamaya başlayın ve normal pişirme süresinden iki dakika önce ateşten alıp süzün.
Pour in 2,5 cups of milk in a slow stream, whisking constantly. This is about the time you should start cooking your pasta. Make sure it's undercooked!
Hardalımızı da ekleyip 5 dakika pişiriyoruz. Karıştırmaya devam.
Add in the mustard. Cook for 5 minutes.
Add in the mustard. Cook for 5 minutes.
Şimdi yumurtamızı ekleme zamanı. Sıcak sosla birleşen yumurta pişmesin diye sosumuzdan bir kaşık kadar alıp yumurtayla karıştırıyoruz. Sonra karışımı sosa ekliyoruz.
Temper the egg by adding a spoonful of the sauce and mixing. Then add the egg into the sauce.
İşte bu tarifin en eğlenceli kısmı: Peynir. Rendelediğiniz Cheddar peynirini sosa ekleyin.
Add in the grated Cheddar...
Ve Parmesanımızı da ekliyoruz.
And the Parmesan.
Sosu baharatlandırın. Tuz ve karabiber yeterli olacaktır. İsterseniz biraz sarımsak tozu da kullanabilirsiniz.
Season your sauce with salt and pepper.
Az pişmiş makarnanızı sosun içine atıp karıştırın ve ateşten alın.
Mix in your undercooked pasta with the sauce and remove from heat.
Şimdi kıtır ekmek katmanımızı hazırlayalım. Küçük parçalara böldüğünüz herhangi bir bayat ekmek türünü bir adet sarımsakla robottan geçirip iyice ufalayın, yarım kap rendelenmiş Parmesan ve ekmekleri hafifçe ıslatacak kadar zeytinyağını ekleyin ve karıştırın.
Now the crunchy breadcrumb topping. Use any kind of stale bread you have at home, process it with a clove of garlic, add in grated Parmesan and olive oil just enough to get the crumbs a bit wet.
Makarnayı borcama alın.
Dump all your pasta into a casserole dish.
Üstüne ekmekli karışımı serpin.
Top with breadcrumb mixture.
175 derecede 25 dakika sonra...
350 degrees and 25 minutes later...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder