18 Mart 2012 Pazar

Pazar Kahvaltıları - Fırında Yumurta / Oeuf Cocotte

Simitçii'de (iki i ile) yediğim ve bayıldığım güveçte yumurtayı çok kıskanmıştım. "Elin Simitçii'si simitten pizza yapıyor, yumurtayı güveç kabında pişiriyor. Ben hala omlet yapıyorum!" diye kahvaltı sofrası yaratıcılığımı sorguladığım sancılı bir sürece girmişken, İnternet'te Simitçii'nin güveçte yumurtasını gölgede bırakacak denli Fransız, Oeuf Cocotte ile karşılaştım. 

Basitçe ramequin'lerde bain-marie yöntemiyle, crème fraîche, et, ot&sebze ile birlikte pişirilen yumurtaya, ağızlarını büke büke Oeuf Cocotte diyor Fransızlar. Artistliği bırakmak gerekirse, sufle kaplarında benmari (su banyosu) yöntemiyle, et, sebze, ot ve ekşi krema/krema ile birlikte pişirilip Fransızların kahvaltı seçimlerine bile hayran olun diye önünüze konan bir yemek. Halbuki öyle güzel malzemeler bizde olsa, biz de yapardık böyle yemekler. Tüm çabalara rağmen, süt ve et ürünlerinde yaratıcılık maalesef bir türlü istenilen seviyeye gelmemiş Türk mutfağında...

Neyse, ben zaten kremayı mümkün mertebe mutfaktan uzak tutmaya çalıştığım için onun yerine domates püresi kullandım ve her türlü makarna ve sebze yemeğinin üstüne serpildiğinde harikalar yaratan, foodwishes.com'dan Chef John'un mükemmel icadı Parmesanlı çıtır ekmek kırıntılarımla crunchy doku eksikliğini giderdim. Buyrunuz:

Picture taken from: http://chocolateandzucchini.com/

Sunday breakfast can't get any more French than this. Oeuf Cocotte is a pretty basic recipe that tastes like a million bucks. An egg bain-maried in a soufflé dish with some sour cream, sliced ham and diced veggies, sprinkled with herbs and cheese. I replaced sour cream with tomato puree. I "just said no" and I'm proud of myself. I added some toasted bread crumbs with Parmesan and garlic, courtesy of Chef John at foodwishes.com, both as a layer and topping which filled the void that was the lack of crunchiness. So, here we go:

Malzemeler / Ingredients:

- 2 yumurta / 2 eggs
- 4 kaşık domates püresi (bir domatesi rendeleseniz de olur)  / 4 tbs tomato puree
- bir avuç rendelenmiş kaşar veya dil peyniri / a handful of grated cheese of choice
- sucuk, jambon / sliced ham 
- tuz, karabiber, kırmızıbiber / salt, pepper, cayenne or paprika
- maydonoz, fesleğen, frenksoğanı / parsley, basil, chives
- opsiyonel: dilediğiniz sebze, kabak, mantar, havuç, soğan, brokoli (önceden buhardan haşlanmış veya sotelenmiş) / optional: any veggie you like, zucchini, mushrooms, carrots, onions, broccoli, the sky is the limit! (hard veggies should be steam-cooked or sauteed beforehand)

 Çıtır ekmek kırıntıları için / for the crunchy bread crumbs: 

 - 2 dilim bayat çavdar ekmeği / 2 slices of stale rye bread
- 3 çk rendelenmiş Parmesan / 3 tbs grated Parmesan 
- 2 çk sızma zeytinyağı / 2 tbs evoo
- 1 diş sarımsak / 1 garlic
- biraz maydonoz / a small batch of parsley



 Çıtır kırıntıları yaparak başlayalım. Ekmekleri küçük parçalara bölüp sarımsak ve maydonozla robota atıyoruz.

Let's prepare the crunchy crumbs first. Split the slices into smaller pieces and process with garlic and parsley.



Her şeyi un ufak etmeye gerek yok, böyle göründüğünde duralım.

Don't over-process things (and that's good advice). Stop when it looks like that.



 Parmesanı ekleyip karıştırıyoruz.

Add in the Parmesan and give it a mix.


 Biraz sızma zeytinyağı gezdirip karıştırmaya devam ediyoruz. Normalde bu aşamada her şeyi kızgın tavaya atıp kızarmalarını beklerdik ancak yemeğimiz fırına gireceği için bu adımı atlıyoruz.

 Add some evoo and mix well. Normally, I would fry the crumbs in a hot pan but since everything's gonna go in the oven, I'm gonna skip this step.


 Sufle kabımızın dibini birkaç damla zeytinyağı (veya tereyağ) ile yağlayıp 2 kaşık domates püresi koyuyoruz ve üstüne biraz peynir serpiyoruz. Burada domates püresi yerine krema da kullanabilirsiniz. (Ekşi krema için: normal çiğ kremaya birkaç damla limon veya sirke damlatın, çırpmadan hafifçe kaşıkla karıştın, voila, ekşi krema). Sebze kullanmak isterseniz bu katmana yerleştirebilirsiniz.

Start by greasing the dish with some evoo or butter, pour in 2 tbs of tomato puree, alternatively cream or sour cream, and top with some cheese. If you want to use veggies, this is the layer you're looking for.



 Üzerine ekmek kırıntıları.

Top with bread crumbs.


Üzerine ince dilimlenmiş sucuk.

This is a spicy dry sausage we like to use in breakfast. Can be replaced with bacon, I guess.


 Üzerine hindi jambon ve baharatlar.

Turkey ham and spices.


Son olarak da dikkatlice kırdığımız yumurtamız. 

Last but not least, one whole egg, cracked carefully.


Biraz daha kırıntının kimseye zararı dokunmaz. Doğranmış otlarınızı da ekleyin. Bir kat daha mı peynir yapsaydım ne?

Top it all with more crumbs. Sprinkle diced herbs. I kinda wish I'd done another layer of cheese somewhere in there, oh well...


 Bu kısa borcamdan daha iyisini bulabileceğinize eminim. Sufle kaplarının yarısına kadar ulaşacak kaynar suyu koyabileceğiniz bir fırın kabında benmari yöntemiyle 190-200 derecelik fırında 11-15 dk pişirin (yumurtanızın ne kadar sıvı kalmasını istediğinize bağlı)

I'm sure you can do better than this short pyrex. Fill an oven-proof dish with hot water, should reach about halfway up the soufflé dishes . Cook for 12-15 minutes at 375-400 degree oven (depends on how runny you want your yolks to be)


 Bu kadar.

That's it.


İçini göstermek isterdim ama bir yandan yiyip bir yandan fotoğraf makinesini tutarken pek de estetik anlar yakalayamadım.


Uzun ince kesilmiş bir dilim kızarmış tost ekmeğini ya da hamur işini yumurtanın sarısına batırıp dağıtmak gününüzün iyi geçmesine sebep olacak bir mutluluk hissi verecek.

Dip in a slice of toasted bread into to the yolk and watch it spread around ever so slowly. Ahh, so good! At the breakfast table you actually believe for a while that life's not a total bitch, right?