13 Mayıs 2012 Pazar

Pazar Kahvaltıları - Muzlu Pankek / Sunday Breakfast - Banana Pancakes



 Kahvaltıda ne yapacağımı bilemediğim zamanlarda en büyük kurtarıcım pankektir zira evde her zaman un, yumurta ve süt bulunur. Hazır pankek karışımı almaya gerçekten ihtiyacınız yok, buzdolabınızdaki malzemelerle evde rahatlıkla hazırlayabileceğiniz, bitiremediğiniz meyvelerle de süsleyebileceğiniz pratik bir tarif. Hadi bakalım.

Banana pancakes never get old, do they? So here is my version. Enjoy!



 Malzemeler / Ingredients:

  • 1 kap tam buğday unu (125 gr) / 1 cup whole-wheat flour
  • 1 yk esmer şeker / 1 tbs brown sugar
  • 1 yk kabartma tozu / 1 tbs baking powder
  • 1 paket vanilya / vanilla 
  • bir tutam tarçın ve yenibahar / pinch of cinnamon and allspice
  • bir tutam tuz / pinch of salt
  • 1 yumurta / 1 egg
  • 1 kap süt (250 ml)/ 1 cup milk
  • 1 yk eritilmiş tereyağ veya sebze yağı / 1 tbs melted butter or veggie oil
  • 100 gr ricotta peyniri / 100 gr ricotta cheese
  • 2 olgun muz / 2 very ripe bananas 
  • 1 limon kabuğu rendesi / zest of 1 lemon
  • dolgu için: muz, damla çikolata, fıstık ezmesi, tereyağ, ısıtılmış reçel / for the filling: more bananas, chocolate chips, peanut butter, butter, heated fruit preserves
Tüm kuru malzemeleri karıştırarak başlıyoruz. Pankeklerimizin iyice kabarması için tel süzgeç ile elediğimiz una esmer şeker, vanilya, kabartma tozu, tuz, tarçın ve yenibaharı ekleyip hafifçe karıştırıyoruz ve kenara alıyoruz.
 
Start by mixing all the dry ingredients. If you want fluffy pancakes, you gotta sift the flour then add in the sugar, vanilla (if you have the essence, save it for wet ingredients), baking powder, salt, cinnamon and allspice and give it a mix, set aside.


 Çırptığımız yumurtaya sütü ekliyoruz.

 Pour in the milk to a bowl with the beaten egg.


 Muzlarımızı bir çatal yardımıyla ezip ricotta peyniriyle birlikte güzelce karışıtırıyoruz. Ricotta kullanmak zorunda değilsiniz, lezzet ve doku açısından bayağı ekstra puan kazandırıyor ancak çok da elzem değil, ben sırf artistlik olsun diye ekledim.

Mash the bananas with a fork, then mix in the ricotta cheese.


Bir kaşık kadar tereyağını mikrodalgada eritiyoruz.

Melt about a tbs of butter in microwave.


 Yağı yumurtaya eklemeden önce soğuduğundan emin oluyoruz yoksa yumurtayı pişirir. Öeh.

Make sure the butter is cold enough before you pour it in with the egg, or it will scramble it. Ew.


 Muzlu ve peynirli karışımı da yumurtaya ekliyoruz ve bir limon kabuğunu rendeliyoruz.

Mix in the banana&ricotta paste with the egg, then zest 1 lemon. 


 Islak malzemelerimizi yavaşça kuru malzemelerle karıştırıyoruz.

Pour in the wet ingredients slowly into the dry ingredient bowl.


Spatula yardımı ile, kuru un topakları kalmadığından emin olana dek ancak çok da galeyana gelmeden kısa süreyle karıştırıyoruz. Sonra 5 dk dinlenmeye bırakıyoruz.

Stir just enough to make sure there are no flour lumps. Let it set for 5 min.


 Orta ateşte ısıttığımız tavaya biraz tereyağı koyup pankek hamurumuzdan 1/4 kaplık ikişer disk yaratıyoruz. Ardından ısıyı derhal düşük-orta ayara alıyoruz. Pankek pişirmede yapılan en büyük hata yüksek ateş kullanmaktır. Alt taraf derhal kahverengileşecek ancak içi çiğ kalacaktır, bu yüzden düşük ateşte her iki tarafı 2-3 dakika kadar pişirmeli.

Heat pan on med-high, grease it with some butter, then pour in 1/4 cup of batter for each disc. Turn down the heat to med-low and cook each side for 2-3 min. 


Pankekinizi çevirmeniz gerektiğini üst yüzüne bakarak anlayabilirsiniz. Üzeri böyle göz göz olmuş ve matlaşmış ise ısı yukarı kadar çıkmış ve içini pişirmiş demektir.

When the upper side of your pancake looks like that, it's time to flip. 


Yemekte altın kahverengi, doğru iş yapıyorsunuz demektir. 

Golden brown in food means you're doing it right.


Ben daha havalı pankekler istiyorum, diyorsanız ortasına bir muz dilimi yerleştirebilirsiniz.

If you want better looking pancakes, place a banana slice in the middle.


 Bu da işin eğlenceli kısmı. Tavadan aldığınız pankeklerin üstünü dilediğiniz şekilde süsleyin. Bu abimin pankek kulesi olacağı için yalnızca tereyağ, muz dilimleri ve çikolata damlaları kullandım. Abim pankek konusunda tam bir püristtir...

İkinci dilimi eklediğinizde çikolata damlarının erimesi ve pankeklerin sıcak kalması için 50 derecede ısıtıp kapattığınız fırına yerleştirin, yeni dilim geldikçe fırından çıkarıp üstüne ekleyebilirsiniz.

This is the fun part. Decorate it to your liking. Here I melted some butter on the hot pancake and topped it with some banana slices and chocolate chips. For the chocolate chips to soften nicely and pancakes to stay warm, heat your oven to 122 F then turn off, place pancakes inside.


 Bu benim pankek kulem olacağı için  "Dünyaya bir daha mı geleceğiz ayol?" mottosuyla hareket edip tabana tereyağ yerine crunchy fıstık ezmesi sürdüm. 

Here I thought what the hell and spread some crunchy peanut butter on the bottom.


İnşaat bitmiş.

The construction is complete.


  Evde akağaç şurubum kalmadığı için kulenin üstünden akıtmak için mikrodalgada biraz reçel ısıttım. 

Not having maple syrup at home proved to be more difficult than I'd imagined. I need my cousin in NY to visit with a new bottle, stat! So I microwaved some fruit preserves instead.


Abim şuruba, reçele gelemediği için onunkini yalnızca pudra şekeriyle süsledim. Ve bir şekilde benimkinden daha iyi gözüktü. Tuhaf...

Since my brother hates sticky stuff like syrup and jam in his food, I decorated his tower with some powdered sugar only, and for some unconceivable reason, it looks better than mine! Why?


 Bu da benimki. 

This one is mine. My precious.


 Çatalda pek güzel duruyor. Erimiş çikolata, muz, reçel ve limonun birleşimi tam anlamıyla nefisti. Kontrast yaratan aromalara bayılıyorum.

Looks good on fork. The contrasting flavors of melted chocolate, banana, fruit preserves and lemon zest was a-mazing.


İşte bu günlük de maceramızın sonuna geldik, yeni tatlı kahvaltı tarifleriyle tekrar burada olacağım. Cheerio!

This picture wraps it up for today.  "And they ate happily ever after..."