27 Mayıs 2012 Pazar

Pesto Soslu Spagetti / Pesto Pasta



Bugün ansiklopedik bilgi girişi yapmak istiyorum çünkü pesto sosa saygım o denli büyük. Kendileri İtalya'nın Ligurya bölgesinin Cenova şehrinde dünyaya gelmiştir, hence, pesto genovese

Sarımsak, fesleğen, çam fıstığının birlikte dövülüp üzerine Pecorino veya Parmesan peyniri ile zeytinyağ eklenmesiyle elde edilen muhteşem yeşil renge sahip oldukça aromatik bir sostur. "Pesto" sözcüğü ise Cenevizce (Cenevizce diyebilir miyim?) pestâ fiilinin geçmiş zaman çekimidir ve "dövmek", "ezmek" anlamları taşımaktadır. Hatta İngilizce pestle (havaneli) sözcüğü bile buradan gelmekteymiş. Vay vay vay... İngilizce elden gidiyor!!!

Pestonun memleketi Cenova

Ha derseniz ki "Bu Cenevizliler bulmadan önce kimsenin aklına gelmemiş mi iki tane sarımsağın üstüne ot atıp zeytinyağ gezdirmek?", o zaman haklısınız derim. Görünen o ki teee Antik Romalılar bile sarımsak, peynir, çeşitli otlar ve zeytinyağından oluşan bir macun yermiş. Sen İtalyanın eline malzeme vermeye gör, "3000 yıl önce yaşıyoruz biz, lezzet müzzet anlamayız, karın tokluğu" demiyor adamlar yahu! Pestoyu bulmuşlar işte ta o zaman.  

 Neyse, bu ufuk genişletici trivia'lardan sonra gelelim tarifimize. Ben tabii ki orijinal tariften biraz farklı, foodwishes.com'dan sevgili Chef John'umdan öğrenip yıllardır hiiiç değiştirmeye bile gerek duymadan kullandığım enfes pesto sosunu paylaşacağım sizinle. Nedir bu farklar ve niye varlar? Ne yazık ki, dünyada pesto sevmeyen insanlar vardır... Bunun tek nedeni pesto sosun ayarı kaçınca inanılmaz ağır ve bıktırıcı bir sos olmasıdır. Damağınızla ilk buluştuğu an lezzet patlamaları yaratan aynı sosu yemeye devam etmiyormuşsunuz gibi bir süre sonra "Öeh!" anı gelir. İşte bu tarif pesto sosu hafifletmek üzerine bir tez çalışmasıdır sanki... Öyle doğru noktalara parmak basmış sevgili Chef John'um...

1- Fıstık yerine ceviz. Zekice.
2- Yalnızca fesleğen yerine ferahlatıcı İtalyan otları karışımı,
3- Limon! Dahice.
4- Normal makarna yerine tam buğday makarna, Barilla Integrale. 

E hadi geçelim o zaman malzemelere. (Kafiye mi oldu ne?... Durduramıyorum kendimi!)

------------

So, today we're making pesto pasta. I think it's one of the most delightful sauce recipes ever to be created, which in this case apperantly happened in a beautiful place called Genoa, in Italy's Liguria region, hence pesto genovese. Most of you probably already knew that, but I bet you didn't know that the word "pesto" is the past participle of the Genoese word pestâ, which means "to crush", "to pound". Apparently, the English word "pestle" is a derivative of this. How cool, right?.. Right?

So we all know the traditional pesto sauce with pine nuts and basil. Well Chef John from foodwishes.com taught me different. You know that feeling of weariness you get while eating pesto? The first bite is amazing but as you go on, you feel like your taste buds are too worked up because the sauce is too heavy to keep eating. Well, Chef John fixed that problem by using walnuts instead of pine nuts, a refreshing mix of Italian herbs instead of only basil, some lemon juice which I think is pure genious, and whole wheat pasta instead of regular. 

So here we go:


Malzemeler / Ingredients:



  • 1/2 paket tam buğday spagetti / 1/2 pack whole wheat spaghetti
  • 1 kap İtalyan otları (fesleğen, kekik, nane, maydonoz, tarhun otu, hatta roka, evde ne varsa) / 1 cup of Italian herbs (basil, oregano, mint, taeeagon, parsley, rocket and the like)
  • 6 diş sarımsak / 6 cloves of garlic
  • 1/2 kap ceviz / 1/2 cup walnuts
  • 1/2 kap zeytinyağı / 1/2 cup olive oil
  • 1 kaşık tereyağ / 1 tbs butter
  • 1/2 kap rende Parmesan / 1/2 cup grated Parmesan
  • 1/2 limonun suyu / juice of 1/2 lemon

 Öncelikle cevizleri sarımsaklarla birlikte robottan geçirerek başlıyoruz. Havanla filan uğraşmaya gerek yok.

Let's start by processing garlic&walnuts.

 Un ufak etmiyoruz, taneleri biraz büyük bırakıyoruz ki otlarımızı ekleyip tekrar düğmeye bastığımızda çok küçülmesinler.

Do not overprocess. Grains should be big enough to take another round of processing with the herbs.

 Otlarımızı da ekleyip tekrar robottan geçiriyoruz.

Add in the herbs, process again.

 Sonra yavaaaaş yavaş, hiiiç acele etmeden zeytinyağımızı ekleyip bir yandan da karıştırıyoruz. Burada biraz tuz&biber ekleyebilirsiniz.

Pour in olive oil gradually in a slow stream and stir. Salt&pepper.

 Makarnamızı süzüp soğuk sudan geçirmeden geniş bir kaseye alıyoruz. Bir kaşık tereyağ atıp karışıtırıyoruz.

Drain the pasta, place in a wide bowl, add in a tbs of butter, give it a mix.

 Tereyağ eriyince pesto sosumuzu kaseye alıyoruz ve güzelce karıştırıyoruz.

Once the butter melts, scrape in the pesto and mix thoroghly.

 Parmesanı da ekleyip karıştırıyoruz.

Grate in the Parmesan and mix.

 Yarım limonun (ben bazen bir tam limon bile kullanıyorum) suyunu sıkıp bir kez daha karıştırıyoruz.

Squeeze in half a lemon (or a whole lemon if you like the contrast) and stir again.

 Ceviz, fesleğen, daha çok Parmesan ve karabiber ile süslüyoruz. 

Top with walnuts, basil, more Parmesan and black pepper.





New picture:


Aşağıdaki salatayla servis ettim.

I served it with a nice salad pictured below.





Çeri domates, yeşil ve kırmızı marul, yeşil zeytin, gouda peyniri ve zeytinyağ&balzamik sirke sosu



 

 Cherry tomatos, green and red lettuce, green olives, pickles, gouda cheese and olive oil&balsamic vinegar sauce.