11 Nisan 2012 Çarşamba

Muzlu Ekmek / Banana Bread

Amerikalıların keki bu. Bizim keklerimizden daha nemli ve yumuşak olmasının yanı sıra daha az tatlı ve hafif. Üstelik öyle çok ekstra malzeme kaldırabilen bir tarif ki, insanın yaratıcılığını kamçılıyor, zaman içinde benim deneyip beğendiğim opsiyonel içerik sayısı katlanarak arttı, bir nevi kendimi ifade aracı olarak görmeye başladım muzlu ekmeği... Aşağıda toplum baskısıyla başkalaşan genç beyinlerin nihilist depresyonlarının psikosomatik yansımalarını anlattım...



Malzemeler / Ingredients:

  • 3-4 olgunlaşmış muz / 3-4 fully ripe bananas
  • 1/3 kap eritilmiş tereyağ (veya yoğurt veya sebze yağı) / 1/3 cup melted butter (or yogurt or veggie oil)
  • 1/2 kap esmer şeker / 1/2 cup brown sugar
  • 1 çırpılmış yumurta / 1 egg, beaten
  • vanilya / 1 tsp vanilla
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu veya karbonat  / 1 tsp baking soda
  • tuz / salt
  • 1 1/2 kap tam buğday unu / 1 1/2 cups whole wheat flour
  • opsiyonel: portakal suyu ve kabuğu, ceviz, fıstık ezmesi, damla çikolata, tarçın, zencefil, karanfil, kahlua, rom / optional: orange juice and zest, walnuts, peanut butter, chocolate chips, cinnamon, ginger, cloves, kahlua, rum


Baharatlar: Tarçın, karanfil, yenibahar, zencefil / Some homemade allspice



Muzları ezerek sert bir giriş yapalım. Fırınımızı da 175 dereceye ayarlayalım.

Let's start by preheating the oven to 347 F and smashing the bananas.



 Tarifin aslı 1/3 kap tereyağ kullanıyor, ancak ben bir kaşık
kadar tereyağ ve 1/3 kap yoğurt kullanmayı tercih ediyorum.

The original recipe calls for 1/3 cup of butter, but I prefer replacing that with yogurt and maybe use a tbs of melted butter if I'm feeling particularly adventurous that day. You do your own thing, whatever floats your boat...

Mikrodalgada erittiğimiz tereyağını muzlara ekliyoruz.

Pour in microwaved butter into the bananas.

 1/3 kap yoğurdumuzu da atıp hafifçe karıştırıyoruz.

Throw in the yogurt as well, just plain yogurt will do.

 Çırpılmış yumurta.

1 beaten egg going in.

 Tarifin aslı 1 kap şeker kullanıyordu ama şeker ve yağ miktarı her zaman yarı yarıya azaltılabilir.

1/2 cup of brown sugar, you can use a whole cup if you want more sweetness.


 Vanilyamızı ekliyoruz. Burada başımdan geçen bir korku hikayesini paylaşmak istiyorum. Annemin romlu tiramisusuna aşık olmamla geliştirdiğim bağımlılık sonucu her tatlıya, vanilyanın yanında rom da eklemeye başlamıştım, ancak o gün dehşetle evde rom esansı kalmadığını fark ettim! Ya onca yolu kat edip garaja inecek ve arabayla Migros'a gidecektim ya da daha önce hiç kullanmadığım, tatlı malzemeleri dolabımda aylardır hevesle seçilmeyi bekleyen acı badem aromasına bir şans verecektim. Yaptığım seçimi hala lanetle hatırlıyorum...  Almaz olaydım o acı badem aromasını!! O kadar emek boşa gitti, muzlu kek değil, acı bademli kek oldu. Siz siz olun, acı badem aromasından uzak durun, durmayacaksanız da tüm tüpü neşeyle karışımınıza dökmeden önce bir saniye kadar düşünün, bu kadar keskin kokan bir şeyin tadı da bir ihtimal keskin olur mu diye.

Add in the vanilla. If you have some rum or kahlua or even the extracts of those, now would be the time to use them.

 Hatırladıkça tüylerim diken diken oluyor... Neyse, kabartma tozumuzu ve tuzumuzu da serpip karıştırıyoruz. Bir yerde tuz ve kabartma tozunu unla birlikte elerseniz hava kabarcıklarını önlemek açısından daha iyi olacağını okudum, siz öyle yapın.

Sprinkle salt&baking powder, give it a mix. I read somewhere that if you sift in your leavening agent with the flour, it will prevent air bubbles from forming. So do that.

 İşte en sevdiğim kısım. Güzelce yıkayıp kuruladığımız bir adet portakalın kabuğunu rendeliyoruz, hem etinden hem sütünden hesabı, sulu bir portakalsa yarısını, değilse tümünü sıkıp suyunu da ekliyoruz.

My favorite part. Zest and juice 1 orange, half if it's particularly juicy.

Bu tamamen opsiyonel. Bir-iki kaşık kadar akağaç şurubu ekliyorum. Çünkü o smokey aromasıyla muza bu kadar yakışan başka bir şey olamaz.

Add in 1-2 tbs of maple syrup, optional.

 Baharatlarımızı da ekleyeliiiim.

Add in pumpkin pie spices.

 Unumuzu ince telli bir süzgeç yardımıyla eleyerek ekliyoruz ki kekimiz mükemmel bir şekilde kabarsın.

Sift in the flour for a perfectly raised bread.

 Doğranmış cevizlerimiz ve damla çikolatalarımızı da ekliyoruz ve çok ama çok kısa bir süre tahta kaşıkla karıştırıyoruz. Yalnızca un ve ıslak malzemeler birbirlerini örtene dek. Gereğinden fazla karıştırdığınız her kek aşırı kuru olacaktır, ve muzlu ekmeğin tüm olayı ıslak dokusundadır.

Add in chopped walnuts and chocolate chips. Mix with a wooden spoon just until the wet and dry ingredients are incorporated. Do not overmix unless you want a super dry loaf.

I şeklindeki bir fırın kabını çok hafifçe yağlayıp unluyoruz.

Lightly grease and flour a loaf pan.


 Karışımızı döküyoruz, ve şöyle sağa sola sallayıp, bir kez de tezgaha vurup iyice yerleşmesini sağlıyoruz.

Pour in the mixture, give it a shake, and lightly tap it on the counter to remove any air bubbles.

 Üzerine biraz dövülmüş kuruyemiş ekliyoruz, fındık, fıstık, ceviz filan..

Top with some chopped nuts.

 175 derecelik fırında 45 dk kadar pişirin. Tarife göre 1 saat pişirmek gerekiyor ama ben 45 dakikada daha iyi sonuçlar aldığımı düşünüyorum.

Bake for an hour at 347 F, although I think 45 minutes yields better results.
 Hmmmm. Nice...




 Son derece ucuz görünümlü ve alakasız bir süslemeyle tabağınızı mükemmelleştirin.

Serve with a lame decoration, banana slices and ginger bread men... Perfect!