29 Nisan 2012 Pazar

Pazar Kahvaltıları - Fırında Bruschetta / Sunday Breakfast - Toasted Bruschetta


Küçükken hafta sonları ne kadar özeldi... Tüm hafta içi erken kalkmamak için ortalığı birbirine katan, uyandırmaya gelen papişkamı çığlıklar ve tekmelerle odamdan kovan ben değilmişim gibi, cumartesi sabahı erkenden dikilirdim. Bunun iki sebebi vardı, bir, çizgi filmler, iki annemin hafta sonu kahvaltıları...

İki dakika yardım edip, malzemelerin bir kısmını da yere döktükten sonra, "Kahvaltıyı ben hazırladım!" diye böbürleneceğim kadar basit ama bir o kadar da lezzetli olan bu haftasonu kahvaltıları, yemek yapmakla ilgilenmeye başladığım ilk hatıralarımı oluşturuyor aynı zamanda.

O zamanlar son derece yaratıcı bir şekilde "pizza" diye adlandırdığımız kızarmış ekmek üstüne tepeleme yığılan peynir, domates, biber üçlüsünden oluşan bu atıştırmalıkları zaman geçtikçe malzeme miktarını artırmak suretiyle geliştirdim. Siz dilerseniz minimum malzeme kullanarak yapın.

Normal bruschetta'dan en büyük farkı, yalnızca ekmeklerin değil, her şeyin fırına girmesi ve nefis bir şekilde eriyip kızarması. 

Hadi bakalım...


Baking these with mama constitutes the first memories I have of being interested in cooking. These and my favorite cartoons have made so many weekends extra special... I kinda miss those days when my biggest problem was missing an episode of The Smurfs or finishing the stupid math homework... Hmm, come to think of it, that is a real worry... I wouldn't want to have a math homework waiting for me right now. That actually would suck. 

So anyways, we affectionately called these "little pizzas", but now I see they're a bit closer to bruschettas since there's no crust. The biggest difference is that I toast everything, not just the bread so that the cheese is lovely and gooey, the tomatoes are toasted nicely with the olive oil, and of course the meat is browned and ready to be gulped down. 

So here we go:

Malzemeler / Ingredients:

  •  8-12 dilim dilediğiniz tipte tost ekmeği veya baget dilimleri / 8-12 slices of any bread you like
  • 1 yumurta / 1 egg
  • 1 domates / 1 tomato
  • yarım soğan / 1/2 onion
  • yeşil ve kırmızı biber / green and red bell pepper
  • küp doğranmış birkaç dilim sucuk ve hindi jambon / meat of choice, bacon or ham
  • dilediğiniz peynir, ben gouda ve barbekü ve karabiber çeşnili üçgen peynir kullandım / any cheese of choice, I opted for gouda and spiced cheese
  • dilimlenmiş yeşil zeytin / sliced green olives
  • maydonoz / parsley
  • üstü için rendelenmiş kaşar / grated mozarella to top
  • 1 diş sarımsak / 1 clove garlic 
  • üstü için birkaç dal taze roka / fresh rocket leaves to top
  • tuz, karabiber, kekik, fesleğen / salt, pepper, oregano, basil
  • zeytinyağ / evoo



Yumurtamızı çırpıp biraz tuz ve karabiber ile baharatlandırarak başlıyoruz.

Let's start by whisking the egg and spicing it with some salt&pepper.

 Tüüüüm malzemelerimizi yumurtaya ekliyoruz.

Let's add everything in the bowl with the egg.

 Kekik, fesleğen ve bolca zeytinyağı ekleyip karıştırıyoruz.

Give it a mix after sprinkling some oregano, basil and drizzling over a generous amount of evoo.

 Maydonozu da atıyoruz.

Throw in the parsley as well.

 Tost ekmeklerimizin üzerine eşit miktarda paylaştırıyoruz.

Divde the mixture among the slices.

 Son olarak üzerlerine kaşar peyniri serpiştiriyoruz.

Top with some grated cheese.


Üstüne pişirme kağıdı yerleştirdiğimiz fırın tepsisinin üstüne tel ızgaramızı yerleştirip dilimlerimizi bunun üzerine sıralıyoruz ki düşen malzemeler fırınımızı rezil etmesin, fay ve tel temizleyici asla hayatımıza girmesin. Peynirsiz olanlar cimriliğimden değil, papişkam için hazırladığım nispeten daha sağlıklı dilimler.

Line a baking tray with some parchment paper and top that with the grill tray so that little pieces that fall down don't mess up your oven.

 180 derecelik fırında peynirler eriyip altın kahverengi olana dek pişiriyoruz, en fazla 12-15 dk.

Bake for 12-15 minutes at 356 F, or until the cheese is melted and golden brown.

 
 Fırından çıktıkları halleriyle.

Fresh out of the oven.

Rokayla süslüyoruz.

Decorate with rocket leaves.

 Son olarak üzerlerine sızma zeytinyağ gezdiriyoruz.

Drizzle evoo as a final touch.


Goody :)

Kahvaltı veya öğle yemeği için mükemmel. 

Perfect for breakfast or lunch. Dig in :)



Some of my newer variations: