1 Nisan 2012 Pazar

Sarımsaklı Zencefilli Somon / Garlic Ginger Salmon




Biz de böyle olabilirdik. Evrimin insanoğlunu nerelere taşıdığını görmek beni her zaman şaşırtmıştır. Yani en basitinden somonu nehirde tuttuğumuz gibi parçalamak dururken bir teferruat işine giriyoruz ki sormayın! Damağımız şımarmış çünkü, ateş, baharat, yağ filan istiyor... Ne zaman o damak tadını geliştirmeye başladık çok merak ediyorum, ilk et parçasını ateşe tutan homo erectus kimdi, üzerine tuz serpmeyi kim akıl etti, bu öncüler o zaman hak ettikleri alkışı aldılar mı? Küçükken de sorduğum bu sorular karşısında annemin anlattığı hikaye, olması gerekenden çok daha uzunca bir süre (ahem, ortaokula kadar diyelim) bana çok mantıklı gelmişti: Bir gün bir mağara adamı elindeki eti denize düşürüyor (ben burada çizgi filmlerdeki sopalı mağara adamı ve butlardan hayal ediyorum) ama o zaman et bulmak kolay değil, hemen koşup denize dalıyor ve etini yakalıyor. Yeni bir ısırık aldığında ne görsün? Etin tadı daha güzel! Bu keşfini hiç vakit kaybetmeden dönüp kabilesiyle paylaşıyor ve o günden sonra insanlar denizden tuz çıkarmayı öğrenip kullanmaya başlıyor... İşte ben böyle büyütüldüm.

Burada denize düşen etin peşinden koşarken görüyoruz...

Neyse efendim konumuzdan çok uzaklaştık. Bugün bir balık tarifi var menümüzde. Uzak doğu restoranlarına gittiğinizde söylediğiniz hemen her türlü yemekte karşınıza çıkan o tatlı-ekşi tat var ya, beyaz adam onun da sırrını çözmekte geç kalmadı. Meğer basit birkaç malzemenin karışımıyla herkesin evde hazırlayabileceği bir şeymiş, öyle görmüş geçirmiş mistik bir Uzak Doğulu olmaya gerek yokmuş. 

foodwishes.com'dan sevgili Chef John'umun güzel şişko elleriyle hazırladığı bu tarif, tüm samimi çabalarına karşın deniz ürünlerine bir türlü ısınamamış olan bendenizi bile mutlu etmiştir. En güzel yani süper basit olması, 10 dakikadan fazla alırsa paranız iade. Lakin benim gibi ilk defa somon alan biriyseniz içindeki kılçık miktarını hesap edemeyebilirsiniz, böylece sırf hazırlama süresi fileto başına küfürler eşliğinde geçen uzuuuuun bir 20 dk'ya çıkabilir, o yüzden balıkçınıza "Kuyruk değil, orta bölümden kesilmiş kılçıksız iki somon fileto istiyorum" diyiniz.

Hadi bakalım,

I was surprised to find out replicating that sweet-sour Asian taste at home is not at all difficult! Thanks to Chef John from foodwishes.com, I am one step closer to overcoming my absolute hatred of seafood. Now, besides canned tuna, I eat crab meat, shrimp and salmon! I think I'm doing pretty good... Anyways, this is a super simple, 10-minute recipe --  unless you underestimate the amount of bones a tiny fillet can possibly shelter! It took 20 minutes to get all those skinny little devils out. So while buying the fish, ask for "Boneless center cut salmon, not the tail pieces."

Here we go:

Malzemeler / Ingredients:

  • 2 orta kesim somon fileto / 2 center cut salmon fillet
  • 1 yemek kaşığı doğranmış zencefil / 1 tbs mashed ginger
  • 2 diş sarımsak / 2 cloves garlic
  • 1/4 kap (4 yk) dilediğiniz sirke / 1/4 cup rice vinegar
  • 2 yk kahverengi şeker / 2 tbs brown sugar
  • evde varsa 1/2 çay kaşığı acısso, yoksa biraz kırmızı biber / 1/2 tsp hot chilli sauce or cayenne
  • 1 tatlı kaşığı soya sosu / 1 tsp soy sauce
  • 1/4 kap (4 yk) su / 1/4 cup water
  • 2 yk doğranmış fesleğen, yahut 1 yk toz fesleğen / 2 tbs chopped basil

Somonlarımızı tahtamızın üzerinde güzeeelce tuzlayıp biberliyoruz ve az miktarda sebze yağı eklediğimiz orta derecede ısınmış tavada kızarmaya bırakıyoruz.

Salt&pepper your salmon, place in a moderately hot pan with veggie oil.


Bir yandan sosumuzu hazırlamaya başlıyoruz. Zencefilimizi 2-3 incecik dilime ayırıyoruz, ama bu incelikle yetinmeyip o dilimleri de minicik doğruyoruz. Sonra bir kaseye dövülmüş sarımsak, esmer şeker, sirke, soya sosu, acı sos, ve zencefilimizi koyup karıştırıyoruz. Suyumuzu ekliyoruz. Biraz fesleğen doğrayıp onu da içine atıyoruz.

Let's prepare the sauce. Cut ginger into 3 very thin slices, then dice them really, really fine. Then in a bowl, mix minced garlic, brown sugar, vinegar, soy sauce, and hot pepper. Add 1/4 cup of water. Chop some fresh basil in or sprinkle a pinch of the dry stuff. 

Somonlarımıza bakmayı unutmuyoruz. Her bir taraf için 4 dk yetecektir, hiç olmadı, eğilip balığın içine bakın, yarısına kadar matlaşmış ise diğer tarafı çevirebilirsiniz.

Do not forget checking up on your fish. 4 minutes per side.

 Her iki taraf da piştikten sonra son bir dakika daha pişirmek için sosumuzu tavaya ekliyoruz ve somonların üzerine kaşıkla yayıyoruz. Oldukça hızlı yoğunlaşıp buharlaşacaktır.

For the last minute of cooking, pour in the sauce and drizzle over the fish with a spoon. It should thicken up and vaporize pretty quickly.

Ben Chef John'un tavsiyesine uyarak pilav ile servis ettim. Tarçınlı, yenibaharlı ve kuşüzümlü pilavla fazla iyi uyum sağladı, bu kadar keskin tatlı bir sos kullanmışken sade pilavla servis etmenizi öneririm.

Serve with rice, enjoy!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder