23 Şubat 2012 Perşembe

Fasulyeli Makarna / Pasta with Beans

Dünyayı yemiş bir insan olsanız dahi kuru fasulyeli makarna yememişsinizdir. Halbuki bu klasik İtalyan makarna tarifi (oralarda Pasta e Fagioli derler) hem çok zahmetsiz hem de inanılmaz lezzetli, üstelik Türk damak tadına da çok uygun. Bu tarifi çılgınlar gibi eğlendiğim İtalya seyehatinde öğrendiğimden bu yana birkaç değişikliğe gittim.

Üniformalı erkeklere bayılıyorum hayatım...

İtalya'da bu yemeği bildiğiniz çorba kıvamında yapıyorlar, ve tabii ki çorbaya en uygun olan makarna tipini yani ditalini'yi kullanıyorlar, klasik tarifte et veya ot yok, yalnızca 4 teneke domates, 1 kap makarna suyu, fasulye ve makarna var.





Ben bunu çorba olarak değil nefis bir makarna sosu olarak kullanmak istedim ve bu tarifi yarattım. İşin sırrı mükemmel domates sosunu yapabilmek.

Siz ister klasik Pasta e Fagioli yapın, ister Beste'nin Mükemmel Dokunuşlarla Daha Lezzetli Hale Getirilmiş Pasta e Fagioli'sini yapın, günün sonunda güzel bir şey yiyeceksiniz.

Hadi bakalım,

--

So, here is my Pasta with Beans, I added a few new ingredients to make it a bit more hearty and less soupy.

Here we go,

Malzemeler / Ingredients: 

  • dilediğiniz makarna tipi, ben Barilla Tortiglioni kullandım / pasta of choice, penne or tortiglioni works best
  • 1 teneke beyaz fasulye, ama ben kırmızı fasulyeyi çok sevdiğim için ondan kullandım / 1 can of cannelloni beans, but being a fan of red kidney beans, I opted for those
  • 1 adet doğranmış soğan, ben fasulyelerimle uyumlu olsunlar diye kırmızı soğan kullandım / 1 onion, sliced, I used a red one so that they would match with my beans
  • 2 teneke doğranmış domates / 2 cans of crashed tomatoes
  • 1 yk salça / 1 tbs tomato paste
  • 1 yk barbekü sosu / 1 tbs barbecue sauce
  • doğranmış sucuk veya çemensiz pastırma / sliced bacon or spiced sausage
  • roka, kuzukulağı, ıspanak, maydonoz veya evinizde pişirilebilen yeşil ne varsa  koca bir avuç / a big handful of rocket, spinach, parsley, sorrel, or any other heatable greens you have lying around in your fridge
  • 3 dilimlenmiş sarımsak / 3 cloves garlic, sliced
  • zeytinyağ / evoo
  • parmesan 


                                       

Sarımsak ve soğanları zeytinyağında kavuruyoruz, sucukları atıyoruz.

Cook garlic and onions in evoo, add the preferred meat in.

 

Bir kaşık salça ekleyip kavuruyoruz.

Add 1 tbs tomato paste, cook it through.
 



Sonra iki teneke doğranmış domatesi, yahut üstteki fotoda arka planda ölü hali görülebilen, fakat birkaç saniye önce içi Eda yengeciğimin güzel elleriyle hazırladığı nefis kokulu ve aromalı domates püresiyle dolu olan kavanozdaki gibi kendi hazırlamış olduğunuz domates pürenizi tencereye ekleyin. Hiç olmadı, evdeki 4 domatesi doğrayıverin, hiiiç fark etmez, diyemeyeceğim çünkü iyi domates sosu beklemiş domatesle daha iyi oluyor. Sonrasında ise fasulyelere ve sucuğa çok yakışan barbekü sosundan bir kaşık ekleyip karıştırıyoruz. Barbekü sosunun içindeki şeker nedeniyle, domates soslarına asit dengesini düzenlemesi için atılan bir kesme şekerden feragat ediyoruz.

Add in two cans of crushed tomatoes, or homemade tomato puree (just like the dead jar in the picture that was filled with aromatic homemade tomato puree Aunt Eda had made for me) , or just cut 4 tomatoes and toss in. Then add 1 tbs of barbecue sauce because it goes great with beans and spicy meat. If you add the barbecue sauce in, skip adding extra sugar in the sauce.


 Tuz&biber, kekik, fesleğen ve son olarak biraz daha sarımsak atarak sosumuzu tatlandırıyoruz ve baloncuklar çıkana dek yüksek ateşte kaynatıyoruz, ilk balonu görür görmez altını en düşük ayara getirip 45 dk, evet yanlış okumadınız, en az 45 dk kapağı kapalı olduğu halde ağır ateşte kaynamaya bırakıyoruz. İyi domates sosunun tüm olayı buradadır. Ne kadar çok pişerse o kadar güzel olur. Goodfellas'ta o sosun kaç saat piştiğini hatırlayın. 6 saat pişiren var İtalya'da, siz ne diyorsunuz...

 Spice it up. Add salt&pepper, basil, oregano, and last but not least, more garlic! Bring it to a boil, reduce heat to low and let it simmer for at least 45 minutes.


 Sos pişerken ara sıra açıp karıştırın. Domates pürenizin ne kadar sulu olduğuna bağlı olarak sosa biraz su eklemeniz gerekebilir, bunun için makarna suyunu kullanabilirsiniz. 40 dk sonunda pişmiş fasulyelerimizi sosa atıyoruz, önceden koymamamızın sebebi fasulyelerin yumuşacık püremsi maddelere dönüşmelerini istemememiz. Eğer fasulyeleriniz önceden haşlanmamış ise domates sosunun içinde haşlanmaları için en başta tencereye ekleyin ve daha çok su kullanın. Şu fotoyu çekmeden tencereyi silmiş olmak ister miydim? Evet isterdim.

Add the pre-boiled beans in the sauce 40 mins into cooking time so that they don't get too mushy by cooking too long. If you're not gonna use boiled beans, add them in the tomato sauce beforehand.


 

45 dk sonunda iki kaşık kadar parmesan rendeliyoruz, bu domates sosuna nefis bir yoğunluk katıyor. İsterseniz bu esnada bir-iki kaşık kapari de ekleyebilirsiniz, domates sosuna daha çok yakışan bir şey olamaz.

At the end of 45 mins, grate in some parmesan, adds a wonderful thickness to the sauce. If you want, you can add in a tbs of capers at this point, works wonders for the tomato sauce.

 

En son olarak yeşilliklerimizi ekliyoruz, çok göründüğüne aldanmayın, ısıyla birlikte küçülüp minicik oluyorlar.

Add in the greens, don't worry, they'll wilt down with the heat.


 

Al dente haşladığımız makarnayı sosa ekliyoruz ve bir dakika kısık ateşte sosla çeviriyoruz. Ardından altını tamamen kapatıp, tencerenin kapağını kapıyoruz ve makarnanın 2 dk sosla dinlenmesini bekliyoruz. Açıp bir kez daha karıştırıyoruz ve 1 dakika daha kapağı kapalı bekletiyoruz. Bu domates sosunun makarnaya mükemmel bir biçimde işlemesini sağlıyor.

Add the boiled pasta to the sauce, toss for a minute on low heat, then turn off the heat, cover the lid and let sit for 2 mins, toss one more time and let sit covered for another min. This will make any sauce infuse into the pasta perfectly.

Son olarak üzerine en kalitelisinden biraz sızma zeytinyağ gezdirin ve parmesan ile süsleyin. İşte sonuç. Yediğiniz tüm makarnalardan farklı ama aynı zamanda tanıdık bir tatla karşılaşacaksınız. Afiyet olsun!

Drizzle some quality evoo and top with parmesan. Here's the end result. Hope you like it!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder