23 Şubat 2012 Perşembe

Japon Usulü Erişte / Japanese Noodles

Annem yıllar yılı, yemeyeceğimizi bildiği hemen her türlü tatsız sebze ve et yemeğini bize "Fransız usulü" diye yutturmaya çalışırdı. Mesela bildiğimiz yeşil fasulyeli sebze çorbasını görünce ekşiyen yüzümüzü "Aaa, ama bu Fransız usulü çorba!" diyerek güldürmeyi başarırdı; inandığımızdan değil tabii; annemin yıllarca aynı numarayı bıkmadan kullanmaya çalışması sonucu soframızın favori repliklerinden biri haline gelmiş olan cümleyi duymanın verdiği hazdan dolayı (bir diğeri için: "Kimse salataya uzanmıyor!") 

Neyse, yıllar geçti, ben bu görevi annemden devraldım. Artık abimin beğenmeyeceği her şeyi çok basit bir iki malzemeyle -neredeyse yüzeysel denecek düzeyde- bir ülkenin usulüne uydurup servis ediyorum, dünya mutfağını bilen bir şef gibi görünüyorum :) Siz de ev halkını bu süper basit yemekle Tokyo'ya götürmek isterseniz buyrun.
Lanet Fasulye Çorbası
The dreaded Green Bean Soup
picture taken from http://blog.ordinaryrecipesmadegourmet.com/2009/04/green-bean-soup.html


Everytime Mom made some veggie dish we wouldn't like, she would try and trick us that it was "French". For instance the very simple and extremely healthy Green Bean Soup -without the bacon and the cream- was our ultimate nightmare, however we couldn't help but eat it with a smile on our faces as soon as she made the expected announcement, "But kids, this is FRENCH green bean soup!"

Years passed and I kinda took over that mission from Mom, to trick my diners -who is mainly my brother- into believing I'm capable of world cuisine with only a few classic -if not stereotype- ingredients. Here is a super simple recipe that will definitely take you to the Japanese restaurant round the corner, if not all the way to Tokyo.

 Malzemeler / Ingredients:

  • Migros'larda rahatlıkla bulabileceğiniz yumurtalı erişte / Egg noodles
  • uzun ve kalın doğranmış kırmızı biber / red bell pepper, sliced long and thick
  • bezelye, ben dondurulmuş kullandım / sweet peas, fresh or frozen
  • maydonoz / chopped parsley
  • ceviz / chopped walnuts
  • iki diş ince dilimlenmiş sarımsak / couple cloves of sliced garlic
  • zeytinyağ / evoo
  • 2-3 yk soya sosu / 2-3 tbs soy sauce
  • üstü için parmesan / parmesan to top
Eriştemizi bir yandan haşlarken, geniş bir tavada zeytinyağını yüksek ateşte kızdırıp sarımsak ve cevizi atıyoruz, 30 sn sonra kırmızı biberler ve bezelyeleri ekliyoruz, sebzeleri kesinlikle öldürmüyoruz, yani yüksek ateşte iki dakika kadar karıştırıcı kullanmadan tavayı sallayarak sotelemek yeterli olacaktır, böylece renklerini, sularını ve diriliklerini kaybetmediklerinden emin oluyoruz (çok mu suggestive oldu bu entry ne?) ve soya sosunu ekleyip beş-on sn buharlaştırıyoruz. Soya sosunda yeterince tuz ve aroma olduğu için baharata gerek yok. Sonrasında eriştemizin suyunu süzmek için çok çabalamadan tavaya ekleyip sosla karıştırıyoruz. Son olarak üzerine bir avuç parmesan serpiyoruz çünkü parmesan her şeye yakışıyor, e voila!

Ben bu erişteyi patates ve tulum peyniri doldurulup fırında ızgaralanmış mantarlarla servis ettim, hiç de pişman değilim.


 While the noodles are boiling in salted water, heat olive oil in a wide pan over high heat and toast garlic&walnuts for 30 seconds. Add in the peppers and beans, saute for a couple of minutes, pour in the soy sauce (this will provide the salt and spice you need) let it reduce for 10 seconds, then add the noodles in without draining them of all their water. Toss for a minute and serve with parmesan, because why not? 

I served this with potato and cheese filled mushrooms, and I am not ashamed.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder